
ADVISORY OPINION 98-42 
December 17, 1998 

 
RE:  Are substitute teachers in the Department for Technical Education 

considered public servants under the ethics code? 
 
 DECISION: No. 
 
  This opinion is in response to your November 6, 1998, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the December 17, 1998, meeting of the Commission and the following opinion is 
issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  The Department for Technical Education 
in the Workforce Development Cabinet hires substitute teachers on an occasional basis.  These 
teachers are paid by means of the imprest cash authority and do not receive P-1's, the standard 
employment document issued by the Department of Personnel on all employees.  However, the 
teachers do have taxes withheld from their paychecks and also receive a W-2.  They are 
considered Non-P-1 employees.  You ask whether a Non-P-1 type employee is considered a 
public servant subject to the Executive Branch Code of Ethics.   
 
  KRS 11A.010(9) provides: 
 

(9) "Public servant" means: 
… 
 

(j) All employees in the executive branch including 
officers as defined in subsection (7) of this section and merit 
employees; 

 
  In Advisory Opinion 93-39, the Commission concluded that all employees in the 
executive branch, including temporary employees, are public servants under KRS Chapter 11A.  
However, the Commission believes that substitute teachers who are not appointed as employees, 
but work on an occasional basis as needed, are not public servants.  Although, they may be 
employees of the Commonwealth for tax purposes, because they are paid through imprest cash as 
occasional labor and are not appointed through an employment document (P-1), the Commission 
does not believe that such individuals are subject to the Executive Branch Code of Ethics.   
 This opinion applies only to substitute teachers paid through imprest cash as occasional 
labor as there may be other employees who are not appointed through a P-1 document, but who 
are considered public servants and are subject to the Executive Branch Code of Ethics depending 
on the nature and duration of their positions.   
 
 


